dijous, 19 de febrer del 2015

PA DE PESSIC DE LA MARE.


INGREDIENTS:

els ous que vulgueu, ecològics
33 grams de farina per ou
33 grams de sucre per ou 
ratlladura d'una llimona
llevat 

Aquest pa de pessic és el que sempre he vist fer a casa des de petita. Recordo com la meva padrina , amb els seus noranta i tants anys, es posava a la cuina amb la mare per ensenyar-li, i com que li va costar una mica, el va haver de repetir una vegada i una altra fins que li va trobar el punt. Nosaltres érem els seus conillets d'índies. La padrina s'asseia en una de les cadires de fòrmica de la cuina i muntava les clares d'ous amb tota la seva energia utilitzant dues forquilles mentre la mare blanquejava els rovells d'ou amb el sucre. Jo ratllava la pell de llimona. Avui en dia, per sort, tenim unes màquines que són una joia i que ho fan tot...però no ens proporcionen uns records com aquest. En fi...som-hi ;)
El pa de pessic que vaig fer a casa va ser de 6 ous. Depenent del motlle que tingueu o del tamany desitjat, en podeu utilitzar més o menys. Per fer els comptes sobre les quantitats de farina i sucre, sols cal que multipliqueu el número d'ous per 33. La quantitat de farina i de sucre va ser la mateixa: 198 grams, tot i que com no m'agrada abusar gaire del sucre, el vaig reduir a 175 grams, i la farina a 200 grams. 
Abans que res vaig començar engegant el forn a 200º i untant un motlle desmontable amb mantega i farina. 
Vaig separar els rovells de les clares. Vaig afegir els 175 grams de sucre als rovells, i amb les varilles elèctriques els vaig blanquejar durant una bona estona. Cap al final li vaig tirar la ratlladura d'una llimona i ho vaig reservar. 
Vaig tamissar la farina junt amb el llevat. Per les proporcions que deia el sobre, vaig utilitzar-ne un i mig. 
Seguidament vaig rentar i assecar bé les varilles i vaig muntar les clares a punt de neu. Vaig afegir-les als ous poc a poc mentre ho remenava amb cura amb una espàtula
Un cop ho vaig tenir tot ben lligat, vaig afegir-hi la farina i vaig seguir barrejant amb l'espàtula ben suaument i de baix cap a dalt. 
Un cop acabada la massa, la vaig posar dintre el motlle i cap al forn, a uns 180º durant uns 40 minuts aproximadament. Com ja sabeu, el temps i la temperatura varia segons cada forn, lo millor és el truc de tota la vida de l'agulla de fer mitja per saber si és cuit ;)
Un cop acabat, deixeu que es refredi per tal de desenmotllar-lo fàcilment. És un pa de pessic per sucar a la llet, per fer mones, per farcir-lo del que més us agradi....fins i tot el podeu congelar a porcions i anar-les traient a mida que les necessiteu...sempre va bé tenir-ne de reserva.
Espero que us hagi agradat la recepta, jo us l'he transmès amb  molt de carinyo pels records que em porta, i reconec que li queda molt millor a la mare que a mi...deu tenir un ingredient secret!! ;)


4 comentaris:

  1. Aquestes receptes són els nostres grans tresors,oi? Receptes que ens porten a reviure moments viscuts!!!
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant Olga! Per mi el fet de cuinar és una manera de transmetre emocions a la gent del meu voltant...no ens alimentem solsament dels aliments, sinó també de l'amor amb que estan cuinats ;)
      Ptnets guapa!
      Anna

      Elimina
  2. Te molt bona pinta, potser el faig avui mateix
    Moltes gràcies, una abraçada

    ResponElimina
  3. Gràcies rosa.k. Espero que no et costi tant com li va costar a ella! ;)
    Petons
    Anna

    ResponElimina