divendres, 9 de gener del 2015

SALSA DE CALÇOTS.


INGREDIENTS: (6 raccions)

200 grams d'ametlles torrades
100 grams d'avellanes torrades
6 tomàquets madurs
12 alls
sal, oli d'oliva
 vinagre, nyora 
2 fulles de menta, manat de julivert

Al bloc d'uns vallencs no podia faltar la recepta de la salsa de calçots, i menys ara que ja ha començat la temporada, així que aquí la teniu! 
Aquesta recepta és la que hem fet a casa de tota la vida, però si us informeu, veureu que cada família la fa d'una manera, o fins i tot en varien ingredients. Hi ha qui hi posa galeta, o no hi posa avellanes, o una llesca de pa torrat amb vinagre, o pebre vermell... Jo us explico la nostra que surt prou bona i amb el toc personal que hi posava la meva àvia. Som-hi doncs!
Peleu les ametlles i les avellanes i reserveu-les.
Escaliveu amb flama o bé al forn els tomàquets i els alls, recordeu-vos de deixar-ne un parell de crus que també pelareu. Un cop s'hagin refredat suficientment per a que no us cremeu, ho peleu tot i ho reserveu també, fins i tot el suc que us faci.
Jo no tinc termomix però un cop la vaig fer amb ella i reconec que és molt més ràpid i senzill, però estic feta a l'antiga així que la faig amb la picadora (a casa li diem l'un dos tres no sé per què!).
Si teniu picadora agafeu una mica dels fruits secs, tomàquet i all i unes fulletes de julivert, un raig d'oli per a que sigui més líquid i ompliu el recipient de la picadora, i quan us sembla que està prou triturat, buideu-lo i ho poseu-ho tot en una olla. Aneu repetint la operació fins que estigui tot triturat. Personalment m'agrada que tingui una mica de gra, no m'agrada gaire quan queda tipus papilla :). No us oblideu d'afegir els alls crus i la menta! 
La menta fresca era el toc que li donava la meva àvia i la mare també. N'hi ha de varis tipus, aquesta en qüestió és la que tenim a l'hort i li diem menta de les faves.
Amb una cullera de fusta remeneu la pasta obtinguda, a partir de la qual hi podeu anar afegint el vinagre, la sal, una culleradeta de nyora en pols i l'oli. És important que aneu afegint l'oli poc a poc, amb un setrill i sense parar de remenar. A mida que la salsa el va absorvint en podeu anar afegint més, aneu amb compte que no se us negui! 
Si voleu també hi podeu afegir el suc dels tomàquets escalivats, li donarà bon gust i no la farà tant oliosa.
Acabar de lligar la salsa és delicat, ja que és molt personal pel tema dels gustos que li volgueu donar. Més o menys picant, el vinagre, etc...però us recomano que tingueu una llesca de pa de pagès torradet per anar-la sucant a la salsa, i quan hàgiu arribat al punt que us agrada, doneu-la a tastar, una segona opinió sempre va bé!
Si us decidiu a fer-la i teniu qualsevol dubte, aquí estem!!



2 comentaris:

  1. A mi més que els calçots m'agrada la salsa...o sigui que me l'apunto, encara que sigui per fer-la un dia per sucar mitja barra de pa! Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. ....bona idea! i si vols la pots congelar i quan l'hagis de fer servir l'acabes de corregir amb l'oli i el que et demani la salsa.
      Anna

      Elimina