diumenge, 21 de desembre del 2014

CASSOLA DE FESOLS DEL GANXET.


INGREDIENTS:
250 grams de fesols del ganxet secs
porro, pebrot, tomaques, pastanaga
75 grams de sobrassada ibèrica
alga arame
2 ous durs
all, julivert, ametlles torrades
1 copa conyac
sal, oli, pebre, sucre, pebre vermell

Aquests recepta la podeu fer amb el tipus de fesol que més us agradi. Avui he triat el fesol del ganxet ja que és el meu preferit ja que el seu gust és molt suau i gairebé no se li nota la pell. 
Si voleu els podeu comprar ja cuits, jo sempre els cuino a casa ja que cada cop que ho faig recordo la meva padrina davant els fogons coent llegums, era tota una cerimònia per ella! 
Us faig cinc cèntims de com ho feia: El dia abans els posava en remull, ben coberts d'aigua ja que augmenten molt el seu volum. L'endemà, en una cassola plena d'aigua nova hi posava els fesols, la del remull ja no s'aprofita.
Si voleu hi podeu posar una fulla de llorer, una ceba i una pastanaga per donar més gust. Ella no hi posava res, una mica de sal i molt d'amor. Un consell modern : si hi poseu uns trossets d'alga arame a mitja cocció, us els farà més digestius. 
Cal tenir paciència, ja que la temperatura del foc ha de ser  baixa. Si és massa alta, els fesols ballen per dins l'aigua i es van fregant entre ells, fins arribar a pelar-se. Els fesols han de quedar ben cuits i ben sencerets!
Ella no es movia de davant els fogons, s'asseia en una cadira i de tant en tant treia l'escuma que fan i afegia aigua si era necessari. La cocció dura una hora aproximadament. És entretingut, però val la pena fer-ho a casa!!
Un cop tingueu els fesols cuits, els reserveu, i comenceu a fer la cassola.
En una cassola de fang amb una mica d'oli, poseu la sobrassada feta a bocins. Quan vegeu que se us comença a desfer, afegiu-hi el porro que prèviament haureu picat ben fi. Amb el foc ben baix, aneu remenant de tant en tant. A continuació hi afegiu la pastanaga picada, dos minutets més i el pebrot. Recordeu, tot talladet ben fi. M'agrada posar-li mitja culleradeta de pebre vermell, li dóna un color que ho fa molt més apetitós.
Mentre el sofregit es va fent, podeu escaldar els tomàquets per poder pelar-los amb més facilitat, Els piqueu també ben finet i els afegiu al sofregit. Hi afegiu mitja culleradeta de sucre pel tema de l'acidesa, i la copa de conyac. Salpebreu. El més important  a l'hora de fer el sofregit és tenir el foc suau i afegir oli quan ho demani.
Un cop tingueu la salsa acabada, és el moment d'afegir-hi els fesols. Remeneu amb una cullera de fusta i ho deixeu tapat per a que vagi fent xup xup. Si veieu que li falta suc, li aneu afegint el de coure els fesols. 
Ja per acabar, us caldrà fer una picada. Agafeu el morter i hi poseu els alls pelats amb la sal. Aneu picant. A continuació afegiu les ametlles torrades i pelades, i quan s'hàgin convertit en pasta, el julivert. Hi podeu posar una cullerada de la salsa per a que us sigui més fàcil de treballar. 
Quan tingueu la picada feta, la poseu dins la cassola i acabeu de remenar per a que arribi a tot arreu, peleu els ous durs, els partiu per la meitat i els repartiu per la cassola. Tanqueu el foc, i la deixeu reposar una mica.
Acompanyat amb un bon vi serà una delícia que us farà passar el fred d'aquests dies!

4 comentaris:

  1. Respostes
    1. Moltes gràcies Montse! No volia que fos tant calòrica com els típics estofats de fesols, ni m'agrada gaire utilitzar carns pel patiment dels animals que això comporta, així que aquest va ser el resultat. També val a dir que tant sols acabats de coure, amb els seu suquet i un bon raig d'oli d'oliva són deliciosos, i no cal complicar-se la vida jeje ;)
      Anna

      Elimina
  2. Nosaltres a casa també som de cuinar llegums de manera ràpida, però de tant en tant enyores aquests plats una mica més elaborats. A més s'agraeix que no portin carn, per una qüestió ètica i per salut també! Bones Festes!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Anna.
      La veritat és que prefereixo fer-me jo mateixa les coses que comprar-ho fet. Tens molta satisfacció personal, saps què hi has posat i a banda pel tema aditius que es troben en productes de supermercat. I com tu dius, s'agraeix no utilitzar gairebé la carn, per respecte a les vides d'altres éssers vius i per la manera de criar-los que es segueix avui en dia.
      Moltes gràcies pel comentari. Bones festes per tu també, fins la pròxima! ;)
      Anna

      Elimina