INGREDIENTS:
Timbal: fruites variades (kiwi, pinya, plàtan, maduixa)
sal, oli
Cruixent: formatge emmental ratllat
pipes, orenga, pebre negre
Reducció de vermut: vermut Montseta, mostassa
Els nostres amics de Magatzem del vermut, de Valls, em van proposar de fer alguna recepta utilitzant el seu vermut d'elaboració pròpia Montseta. Vaig provar de fer-ne una reducció, i vaig fer les Patates Montseta.
Avui, hem utilitzat la mateixa reducció però aquest cop amb fruites, combinades amb un cruixent de formatge que li donava un contrapunt molt interessant. Aquí en teniu la recepta:
Primer podeu fer la reducció que la podreu tenir preparada ja que dura varis dies a la nevera. En un cassó hi poseu el vermut, a foc mig i que vagi bullint per perdre l'alcohol. Veureu que poc a poc es va tornant més espès, quan tingui la textura d'un xarop hi afegiu la mitja cullerada de mostassa, remeneu bé i ja teniu la reducció feta. Reserveu-la.
Per fer el cruixent preescalfeu el forn a 250º mentre poseu un paper vegetal per cobrir-ne la safata. Feu tants muntets ben apilats de formatge emmental ratllat com comensals sigueu. Abaixeu la temperatura a uns 210º i enforneu-ho. Aneu controlant: primer es desfarà el formatge i després es començarà a torrar. En aquest punt hi podeu afegir unes pipes (girasol i carbassa), torneu a posar al forn fins que agafi el color desitjat. Retireu el paper, afegiu l'orenga i el pebre, i deixeu refredar fins que s'acabarà de quedar cruixent del tot.
Finalment el timbal: Podeu escollir les fruites que més us agradin, de temporada, tropicals, com vosaltres vulgueu. Jo he agafat pinya, kiwi, plàtan i maduixes. Renteu i peleu la fruita i talleu-la a dauets petits de mides similars. Poseu una paella al foc, i quan estigui ben calenta un rajolí d'oli d'oliva i hi aneu tirant la fruita. És important que tingueu en compte de posar primer les més fortes i al final les més delicades. Saleu-ho una mica només. No la remeneu amb cap estri perquè es desfaria, i solament fa falta que tingueu un bon cop de canell. No es tracta de que es cogui la fruita sinó de marcar-la.
Un cop ho tingueu tot a punt, cap a emplatar.
Agafeu un aro metàl.lic i aneu posant la fruita a dins. Si cal premseu-la una mica amb una cullera, no molt o deixarà anar suc, el punt just. Retireu l'aro i regueu el timbal amb la reducció del vermut, i acompanyeu amb el cruixent de formatge.
La presentació és espectacular! I prenc nota de la reducció de vermut i mostassa; són petits detalls com aquests que li donen la volta a un plat, i el converteixen en una delicatessen. Una abraçada!
ResponEliminaMoltes gràcies Anna! Tens tota la raó. A més aquest vermut és mot suau, també li pots posar mel per acompanyar altre plats...imaginació al poder! ;)
EliminaPtnets
Anna