INGREDIENTS: (8 racions)
1 kg de peres
1 base de pasta de full
150 grams de sucre
100 grams de mantega
una llimona
Ple estiu, l'hort treballa com mai. Aquest cop, han sigut peres. No sabia què fer-ne, a part de melmelada i almívar, així que vaig provar amb una tatin que va resultar deliciosa. Si no teniu peres la podeu fer amb altres tipus de fruita (pomes, plàtan, codonys...) sols heu de tenir en compte que la fruita sigui de consistència forta ja que si no, al coure-la, es podria desfer.
La tatin és una tarta de fruita caramelitzada amb mantega i sucre, però la seva originalitat roman en que es munta al revés, és a dir amb la fruita a sota i la massa a sobre, i un cop cuita, es gira al revés. Sembla complicat però és ben senzill, seguiu-me!!
En una cassola d'uns 25 centímetres de diàmetre, poseu-hi el sucre a foc lent fins que es desfaci i agafi un color marró clar. No el tingueu a una temperatura molt alta perquè si no es cremaria i donaria un gust amarg al pastís.
Mentre es desfà el sucre podeu anar pelant i tallant les peres eliminant-ne els cors. regueu-les amb suc de llimona per a que no s'oxidin.
Quan tingueu el sucre caramelitzat, afegiu-hi la mantega poc a poc mentre l'aneu remenant. Quan s'hagi barrejat tot bé poseu-hi les peres que prèviament haureu tallat i deixeu que es coguin durant uns vint minuts. Millor que us quedin una mica fortes perquè si no es desfaran quan les poseu al forn. Aneu-les remenant de tant en tant.
Enceneu el forn a 180º
Passat aquest temps recol.loqueu les peres de manera que no quedin forats entre elles i que estèticament quedin ben ordenades. agafeu la làmina de pasta de full i cobriu les peres. La part sobrant l'aneu recollint per les vores i la fiqueu cap avall, com si volguéssiu fer un paquet, sense por. Punxeu-la amb una forquilla per a que no es bufi al coure-la, i ja la podeu enfornar durant mitja hora a uns 180º. Quan la pasta de full es vegi ben daurada ja la tindreu a punt.
Ara deixeu-la refredar del tot i ja la podreu girar amb molta cura.
Jo com no tenia cap cassola apta pel forn, un cop cuites les peres, vaig muntar la tarta en una safata rectangular i també va quedar bé igualment.
Ja veureu que bona us quedarà! A casa ens va agradar tant que la repetiré amb les fruites de temporada que vagin venint. Bon profit!!
No m'he estrenat mai amb un patís tatin.....el teu a de ser deliciós!! I t'ha quedat molt bé! Molt ben presentat!
ResponEliminaPetonets, Anna!!
Olga
Doncs és ben fàcil Olga, i una bona solució per aprofitar la fruita de l'hort. T'animo a que ho provis! ;)
EliminaPetons
Anna
Fantástica tarta tatin y buena idea hacerla de peras.Es una tarta que siempre gusta y en variar la fruta es siempre una buena apuesta.
ResponEliminaFeliz verano
Bss
Gràcies Miquel! Doncs si, té aquesta avantatge, que la pots fer amb molts tipus de fruita. Bon estiu per tu també!
Eliminapetons
Anna
Anna, què bones són les tatin's...de pera queda super!!! i amb quines flors més boniques l'has guarnit!!!la meva cuina està sota mínims...amb aquesta calor no es pot cuinar massa. bon estiu!!
ResponEliminaMoltes gràcies pel comentari Teresa. Són flors d'agapants, són molt maques...
EliminaLa veritat és que si, que fa molta peresa; a l'estiu tot va a un altre ritme, aviat ens posarem les piles ;)
Petons
Anna
A mi lea tatins m'encanten...i aq de pera ha de ser brutal!!!
ResponEliminaÉs que són boníssimes!! Inclus amb un gelat de vainilla pensava l'altre dia....
EliminaSeguirem provant ;)
Anna
Són boníssimes les tatin, jo en faig de tant en tant amb la fruita que hi hagi i sempre triomfo!
ResponEliminaPtnts
Dolça
Són un èxit assegurat, i una manera de gastar els excedents de fruita!!
EliminaPetons
Anna
De peres no l'he provada mai, però de poma si i em va sorprendre gratament!! provaré aquesta versió, a més visc a la terra de les peres així que no hi ha excuses!! un petó!
ResponEliminaClar que si Eva! amb la ma de fruita que teniu per lleida et tornaràs la reina de les tatins ;)
EliminaPetonets
Anna