dijous, 2 d’abril del 2015

MONA DE PASQUA TRADICIONAL.




INGREDIENTS:



500 grams de farina
75 grams de sucre
50 grams de mantega
3 ous ecològics
10 grams de sal
1 pell de llimona ratllada
50 grams de llevat premsat
llet


decoració: ous durs

oli d'oliva

1 ou batut

Al meu fillol no li agrada gaire el dolç, així que aquest any he optat per fer-li una mona a l'estil tradicional i sense floritures. Davant l'àmplia varietat de receptes vaig optar per la que està inclosa al Corpus Culinari Català, i el resultat obtingut ha sigut molt bo. El que si he variat ha sigut el fet de posar el llevat dissolt en una mica d'aigua en lloc de posar-lo directe a la massa. Som-hi?
En el bol de l'amassadora poseu-hi la farina, el sucre, els ous, la sal, el llevat (que prèviament haureu dissolt en aigua tèbia), la mantega i la ratlladura de llimona.
A mesura que es va amassant (ho podeu fer amb les mans o bé amb aneu afegint la llet que vagi demanant, fins que es formi una massa que no se us enganxi als dits quan la toqueu.
Deixeu reposar la massa uns 30 minuts en un lloc calentó, i ben tapadeta.
Passat aquest temps, feu una bola i la foradeu pel centre. Aneu engrandint el forat fins que us quedi un cercle ben fet de la mida que vulgueu. Tingueu en compte que la massa tornarà a créixer.
Poseu la corona sobre un paper de forn, pinteu-lo amb oli i repartiu-hi  els ous durs per sobre, ben clavats per a que no es moguin.
Pinteu-lo amb l'ou batut i emposeu-lo amb una mica de sucre.
Si voleu li podeu afegir una mica d'ametlla picada o pinyons.
Deixeu-ho fermentar uns 20 minuts més, col.loqueu-lo a la safata del forn i cap a coure a 180º uns 35 minuts (com sempre, el temps variarà en funció del forn).
I ja per acabar, si voleu, el podeu regar amb un rajolinet d'anís quan el traieu del forn.



 

2 comentaris:

  1. No l'he feta ni provada mai, la mona tradicional. Però m'imagino que és com una espècie de briox oi? així que també te l'èxit assegurat a casa, bona pasqua!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs é molt recomanable per a la gent que no és gaire del dolç, és similar a un brioix si senyora. Perfecte per a sucar a la llet. Aquesta pobra ja descansa en pau :)
      Bona Pasqua per tu també Eva ;)
      Anna

      Elimina